Ситуація на ринку м’яса і м’ясопродуктів
Основні тенденції у січні-квітні 2009 року
- зменшення в усіх категоріях господарств поголів’я великої рогатої худоби при одночасному збільшені поголів'я свиней та птиці станом на 01.05.2009 порівняно з аналогічною датою 2008 року: поголів’я ВРХ зменшилось на 4,9%, свиней – збільшилось на 4,8%, птиці – збільшилось на 5,4%;
- зменшення загального виробництва м’яса всіх видів у забійній вазі за січень-квітень 2009 року порівняно з січнем-квітнем 2008 року становило 5,1%, в т.ч. у сільгосппідприємствах – 3,1%, у господарствах населення – 6,9%;
- за оперативними даними імпорт м'яса і м'ясопродуктів у перерахунку на м'ясо за січень-квітень 2009 року склав близько 140,4 тис. тонн, або в 2 рази більше проти січня-квітня минулого року, експорт – близько 6,9 тис. тонн, або на 8,6% менше ніж за січень-квітень минулого року;
- індекс закупівельних цін на худобу і птицю за січень-квітень 2009 року склав 101,0%, індекс цін виробників м'яса і м'ясопродуктів за січень-квітень – 110,4%, споживчих цін по групі “М’ясо і м'ясопродукти" – 107,2%.
Баланс
(у тис. тонн)
№
п/п
|
Показник
|
2007 рік, факт
|
2008 рік, попередні дані
|
2009 рік, прогноз
|
I
|
Попит на продукцію – всього
|
2177
|
2475
|
2300
|
1.1
|
Внутрішнього ринку – всього
|
2132
|
2447
|
2270
|
1.1.1
|
Фонд споживання
|
2125
|
2441
|
2264
|
1.1.2
|
Інше споживання
|
7
|
6
|
6
|
1.2
|
Зовнішнього ринку (експорт)
|
45
|
28
|
30
|
ІІ
|
Пропозиція продукції – всього
|
2177
|
2475
|
2300
|
2.1
|
Внутрішнього ринку – всього
|
1912
|
1906
|
2000
|
2.1.2
|
Власне виробництво
|
1912
|
1906
|
2000
|
2.2
|
Зовнішнього ринку (імпорт)
|
245
|
569
|
300
|
Споживання на одну особу, кг/рік
|
45,7
|
52,8
|
49,3
|
Виходячи із ресурсного наповнення внутрішнього ринку у 2008 році споживання м'яса на одну особу за попередніми розрахунками склало 52,8 кг на рік, що на 15,5% більше ніж у 2007 році. За рахунок власного виробництва забезпечувалось близько 80% споживання, решта за рахунок імпортованої сировини.
За даними Держкомстату виробництво м'яса у забійній вазі всіма категоріями господарств у 2008 році склало 1905,9 тис. тонн, що на 0,3% менше ніж у 2007 році. Імпорт м'яса і м'ясопродуктів, за попередніми даними Держмитслужби, за 2008 рік склав близько 569 тис. тонн в перерахунку на м'ясо (в 2,4 рази більше, ніж у 2007 році), експорт – близько 28 тис. тонн.
У 2009 році вітчизняне виробництво м'ясосировини очікується на рівні 2 млн. тонн при потребі ринку 2,3 млн. тонн. Імпорт оцінюється в межах 300 тис. тонн, експорт приблизно у 30 тис. тонн.
Поголів’я
На 1 травня 2009 року порівняно з аналогічною датою попереднього року відмічалося зменшення чисельності поголів'я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств. Натомість спостерігалося збільшення поголів'я свиней та птиці, значною мірою за рахунок сільгосппідприємств.
(тис. голів)
|
Усі категорії господарств
|
Сільгосппідприємства
|
Господарства населення
|
на 01.04.2009
|
на 01.05.2009
|
01.05.09 у % до 01.05.08
|
на 01.04.2009
|
на 01.05.2009
|
01.05.09 у % до 01.05.08
|
на 01.04.2009
|
на 01.05.2009
|
01.05.09 у % до 01.05.08
|
Велика рогата худоба
|
5609,7
|
5759,1
|
95,1
|
1778,7
|
1792,1
|
92,5
|
3831,0
|
3967,0
|
96,3
|
у т.ч. корови
|
2874,4
|
2883,4
|
93,2
|
623,4
|
625,9
|
93,6
|
2251,0
|
2257,5
|
93,1
|
свині
|
6860,4
|
6844,0
|
104,8
|
2882,6
|
2933,5
|
111,9
|
3977,8
|
3910,5
|
100,0
|
птиця
|
165860,0
|
174803,6
|
105,4
|
87953,4
|
90239,5
|
107,9
|
77906,6
|
84564,1
|
102,8
|
Виробництво
(у забійній вазі; тис. т)
|
Січень-квітень
2008 року
|
Січень-квітень
2009 року
|
2009 р. у % до
2008 р.
|
Господарства усіх категорій
|
Всього
|
683,4
|
648,7
|
94,9
|
Яловичина і телятина
|
123,8
|
118,3
|
95,6
|
Свинина
|
303,6
|
248,4
|
81,8
|
М’ясо птиці
|
250,9
|
276,0
|
110,0
|
Сільськогосподарські підприємства
|
Всього
|
323,8
|
313,9
|
96,9
|
Яловичина і телятина
|
45,5
|
35,1
|
77,1
|
Свинина
|
75,1
|
62,9
|
83,8
|
М’ясо птиці
|
202,7
|
215,8
|
106,5
|
Господарства населення
|
Всього
|
359,6
|
334,8
|
93,1
|
Яловичина і телятина
|
78,3
|
83,2
|
106,3
|
Свинина
|
228,5
|
185,5
|
81,2
|
М’ясо птиці
|
48,2
|
60,2
|
124,9
|
Співвідношення між вирощуванням та виробництвом худоби і птиці склало за січень-квітень 2009 року 108,3% проти 96,8% за січень-квітень попереднього року.
За І квартал 2009 року на переробку надійшло 251,2 тис. тонн худоби і птиці в живій вазі (в тому числі худоба і птиця вирощена переробними підприємствами), що на 19,2% менше ніж за аналогічний період 2008 року. В тому числі 88,2 тис тонн від сільськогосподарських товаровиробників (на 43,9% менше ніж за аналогічний період 2008 року) та 163 тис. тонн худоби і птиці вирощених на потужностях переробних підприємств (на 6,2% більше). Зменшення надходження худоби і птиці на переробку безпосередньо від сільгосптоваровиробників пояснюється відсутністю у І кварталі п. р. дотацій для виплати сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам худобу і птицю, за рахунок сум ПДВ, що повинні сплачуватись до бюджету.
Надходження тваринницької продукції на переробні підприємства за І квартал 2009 року*
(тис. тонн)
|
І квартал 2008 року
|
І квартал 2009 року
|
2009 до 2008, у %
|
Середня ціна закупівлі, грн. за тонну
(без ПДВ)
|
І квартал 2008 року
|
І квартал 2009 року
|
Худоба і птиця в живій вазі-всього
|
157,3
|
88,2
|
56,1
|
10066,8
|
11282,0
|
у тому числі:
|
|
|
|
|
|
сільськогосподарські підприємства
|
94,8
|
70,2
|
74,0
|
10152,4
|
11386,6
|
господарства населення
|
51,8
|
8,5
|
16,5
|
10068,1
|
10279,5
|
інші господарські структури
|
10,7
|
9,5
|
88,5
|
9303,9
|
11408,9
|
Із загального обсягу надійшло:
|
|
|
|
|
|
ВРХ
|
77,5
|
37,4
|
48,2
|
9939,4
|
9654,9
|
свиней
|
63,5
|
33,0
|
52,0
|
10821,7
|
14709,6
|
птиці
|
15,1
|
17,3
|
114,5
|
7739,7
|
8319,0
|
Крім того, надійшло на переробку худоби і птиці, вирощеної переробними підприємствами:
|
153,5
|
163,0
|
106,2
|
х
|
х
|
Всього
|
310,8
|
251,2
|
80,8
|
х
|
х
|
У січні-квітні 2009 року, порівняно із січнем-квітнем 2008 року, спостерігалося зменшення виробництва м'ясної промисловості на 19,2%. Мало місце збільшення виробництва лише м'яса та субпродуктів свійської птиці свіжих чи охолоджених – на 8,6% та морожених – на 4,3%, натомість випуск іншої продукції м'ясної промисловості був меншим ніж за аналогічний період 2008 року. Зокрема виробництво яловичини свіжої та охолодженої зменшилось на 41,1%, свинини свіжої та охолодженої – на 41%, виробів ковбасних – на 18,4%.
Цінова ситуація
Закупівельні ціни. На початку 2009 року спостерігалося певне зниження закупівельних цін на всі види м'яса порівняно із минулорічним рівнем цін. Проте це пов'язано не із зміною ринкових умов, а зі зміною режиму оподаткування ПДВ сільськогосподарських товаровиробників. Індекс закупівельних цін на худобу і птицю за січень-квітень 2009 року склав 101,0%, в тому числі: на ВРХ – 92,2%, на свиней – 98,9%, на птицю – 103,6%. У квітні на ринку спостерігалося підвищення закупівельних цін на свиней (101,1%) та птицю (102,5%), при одночасному зниженні цін на ВРХ (95,5%).
Довідково: за підсумками 2008 року індекс закупівельних цін на худобу і птицю склав 144,4%, індекс сукупних витрат товаровиробників на виробництво продукції тваринництва – 133,4%.
Споживчі (роздрібні) ціни. Протягом 2008 року спостерігалося підвищення роздрібних цін на всі види м'яса, яке продовжується і на початку 2009 року. Так, за січень-квітень 2009 року індекс споживчих цін на яловичину склав 103,4%, на свинину – 107,1%, на птицю – 109,5%.
Основними причинами зростання цін є зростання витрат переробників м'ясосировини. Індекс цін виробників м'яса і м'ясних продуктів за січень-квітень 2009 року склав 110,4%.
Довідково: за 2008 рік індекс споживчих цін на м'ясо і м'ясопродукти склав 134%, індекс цін виробників м'яса і м'ясопродуктів – 133,4%.
У квітні 2009 року порівняно з березнем на ринку спостерігалося підвищення цін на всі види м'яса, що пов'язано із наближенням Великодніх та травневих свят (індекс споживчих цін на м'ясо та м'ясопродукти за січень-квітень склав 105,2%). Зокрема в квітні порівняно із березнем індекс споживчих цін на яловичину склав 101,5%, на свинину – 103,6%, на м'ясо птиці – 103,0%.
Індекси споживчих цін (у %)
|
2007
рік
|
2008 рік
|
2009 рік
|
квітень
|
січень-грудень
|
січень
|
лютий
|
березень
|
квітень
|
січень-квітень
|
Продукти харчування
|
124,6
|
105,3
|
124,5
|
103,1
|
101,1
|
101,4
|
101,1
|
106,9
|
М’ясо та м’ясопродукти
|
113,9
|
108,1
|
134,0
|
103,3
|
100,6
|
101,2
|
101,9
|
107,2
|
у тому числі:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
яловичина
|
123,7
|
109,0
|
144,0
|
102,1
|
100,4
|
99,4
|
101,5
|
103,4
|
субпродукти яловичі
|
109,3
|
107,4
|
146,5
|
103,1
|
101,2
|
101,5
|
101,7
|
107,7
|
свинина
|
117,9
|
116,2
|
149,0
|
104,3
|
99,4
|
99,7
|
103,6
|
107,1
|
субпродукти свинячі
|
104,6
|
108,4
|
147,9
|
102,8
|
102,2
|
101,4
|
101,6
|
108,2
|
птиця
|
113,3
|
105,1
|
119,1
|
105,2
|
96,3
|
104,9
|
103,0
|
109,5
|
субпродукти курячі
|
104,9
|
106,8
|
142,2
|
102,0
|
100,6
|
102,2
|
100,9
|
105,8
|
Ковбаса варена
|
113,4
|
104,7
|
125,3
|
102,4
|
103,1
|
101,5
|
100,7
|
107,9
|
Ковбаса копчена
|
112,0
|
105,6
|
129,0
|
102,1
|
103,0
|
101,2
|
101,3
|
106,2
|
Консерви м’ясні
|
106,8
|
103,0
|
136,4
|
101,8
|
102,0
|
101,3
|
101,0
|
106,2
|
У структурі загальних витрат домогосподарств на продовольство витрати на м’ясо і м’ясопродукти складають близько 23-25%.
Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548, із змінами та доповненнями, Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям надано повноваження регулювати (встановлювати):
- граничні рівні торговельних (постачальницько-збутових) надбавок до оптової ціни виробника (митної вартості) на яловичину, свинину, м'ясо птиці та варені ковбаси до 15%, без врахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;
- декларування змін оптово – відпускних цін на яловичину, свинину, м'ясо птиці та варені ковбаси.
Повноваження щодо встановлення оптово-відпускних цін шляхом декларування їх зміни використані в усіх регіонах; граничні рівні торговельних надбавок на яловичину, свинину та варені ковбаси не встановлені лише у Вінницькій області.
Найменування продукції
|
Гранична торговельна надбавка не вище 10%
|
Гранична торговельна надбавка не вище 15%
|
Гранична торговельна надбавка не встановлена
|
Яловичина
|
10 регіонів
|
16 регіонів
|
1 (Вінницька область)
|
Свинина
|
10 регіонів
|
16 регіонів
|
1 (Вінницька область)
|
М'ясо птиці
|
12 регіонів
|
15 регіонів
|
х
|
Ковбасні вироби варені
|
8 регіонів
|
18 регіонів
|
1 (Вінницька область)
|
Станом на 01.04.2009 фактичний рівень торговельних надбавок на яловичину коливався від 4,8% у Волинській області до 14,9% у Донецькій області, на м'ясо птиці – від 8,2% у Харківській області до 13,8% у Миколаївській області, на ковбаси варені 1 сорту – від 6% у Дніпропетровській області до 14,4% у Житомирській області.
Довідково: за даними Держцінінспекції протягом двох декад травня 2009 року на продовольчих ринках України спостерігалося підвищення роздрібних цін свинину (0,1%) та м'ясо птиці (1,6%) при одночасному зниженні цін на яловичину – на 0,1%.
Зовнішня торгівля
За даними Держмитслужби за 2008 рік імпорт м’яса і м’ясопродуктів в Україну в перерахунку на м'ясо склав близько 569 тис. тонн, або в 2,4 рази більше ніж за 2007 рік. У січні-квітні 2009 року імпорт м'яса і м'ясопродуктів склав близько 140 тис. тонн, що в 2 рази більше ніж у січні-квітні минулого року.
(тис. тонн)
За даними Держмитслужби експорт м’ясної продукції у 2008 році порівняно з попереднім роком зменшився у натуральному виразі на 38,3% і склав 27,7 тис. тонн. У січні-квітні 2009 року експорт склав приблизно 6,9 тис. тонн.
Державна підтримка тваринництва
У 2008 році з Державного бюджету України за програмою КПКВ 2801210 "Фінансова підтримка виробництва продукції тваринництва та рослинництва" на підтримку тваринництва було виділено близько 2 млрд. грн., що майже на 0,8 млрд. грн. більше суми, фактично наданої у 2007 році.
За 2008 рік відповідно до Закону України “Про податок на додану вартість” була нарахована дотація для виплати сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам:
худобу і птицю – в сумі 1028,7 млн. грн., або 1710 гривень на 1 тонну (15,1% у ціні закупівлі);
молоко – 1709,3 млн. грн., що в розрахунку на 1 тонну склало 316,7 грн. (19,4% у ціні закупівлі).
У 2009 році з Державного бюджету України за програмою КПКВ 2801210 "Фінансова підтримка виробництва продукції тваринництва та рослинництва" на підтримку тваринництва передбачено близько 250 млн. грн., в тому числі 30 млн. гривень на селекцію в тваринництві та птахівництві. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.03.2009 №283 "Про затвердження розмірів бюджетної тваринницької дотації на 2009 рік" передбачено виплату спеціальних бюджетних дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, зокрема за приріст поголів'я корів власного відтворення – до 3000 гривень за голову, закуплені племінні нетелі або племінні корови - до 3000 гривень за голову, племінні нетелі або племінні корови, закуплені сільгосппідприємствами, які збудували або відновили тваринницькі ферми та не мали на початок року поголів'я корів - до 3000 гривень за голову, поголів'я телиць, закуплених у фізичних осіб для вирощування – до 5 гривень за 1 кілограм живої ваги.
Також варто зауважити, що відповідно до Порядку використання коштів Стабілізаційного фонду спрямованих на підтримку проектів в агропромисловому комплексі (постанова КМУ від 13.05.2009 № 463) на бюджетну тваринницьку дотацію передбачається спрямувати 392,6 млн. гривень, із них 202,6 млн. грн. - для погашення заборгованості перед сільгосптоваровиробниками за 2008 рік.
Довідково: за даними Держкомстату у 2007 році збитковість виробництва м'яса ВРХ склала 41%, м'яса свиней – 27,6%, м'яса птиці – 19%. За попередніми даними Держкомстату у 2008 році вирощування сільськогосподарських тварин на м'ясо залишалося нерентабельним, але його збитковість відчутно зменшилась. Так збитковість виробництва м'яса ВРХ склала 24,4%, м'яса свиней – 0,1%, м'яса птиці – 9,9% (з урахуванням діяльності підприємств з повним циклом виробництва рентабельність склала близько 12%).
Тенденції світових ринків
Споживчі ціни на м'ясо в окремих країнах світу
(доларів за кг)
|
Росія
|
Білорусь
|
Казахстан
|
Молдова
|
Німеччина
|
Угорщина
|
США
|
Чехія
|
Україна
|
Яловичина
|
5,40
|
3,90
|
4,10
|
5,80
|
5,53
|
5,01
|
8,75
|
х
|
5,15
|
Свинина
|
5,70
|
3,80
|
4,40
|
6,90
|
5,60
|
5,34
|
6,05
|
4,90
|
5,95
|
М'ясо птиці (тушка)
|
3,40
|
2,80
|
3,45
|
3,90
|
4,12
|
3,60
|
3,46
|
2,90
|
2,26
|
Примітка: середні роздрібні ціни в Україні наведені за квітень 2009 року за даними Держкомстату; роздрібні ціни в інших країнах світу надані ТЕМ при посольствах України у зазначених країнах станом на квітень-травень 2009 року.
Окремі показники функціонування світового ринку м'яса
(за даними звіту ФАО за листопад 2008 року)
(у тис. тонн, забійна вага)
|
Виробництво
|
Імпорт
|
Експорт
|
Споживання
|
2008
|
2009
|
2008
|
2009
|
2008
|
2009
|
2008
|
2009
|
оцінка
|
прогноз
|
оцінка
|
прогноз
|
оцінка
|
прогноз
|
оцінка
|
прогноз
|
М'ясо всіх видів
|
277843
|
280689
|
23766
|
24530
|
23860
|
24468
|
277750
|
280751
|
із нього:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
м'ясо птиці
|
92295
|
94585
|
10305
|
10572
|
10341
|
10579
|
92289
|
94572
|
свинина
|
100829
|
101005
|
5720
|
5820
|
5740
|
5829
|
100833
|
100992
|
баранина
|
14143
|
14209
|
867
|
878
|
845
|
831
|
14165
|
14255
|
яловичина
|
65131
|
65388
|
6599
|
6994
|
6667
|
6957
|
65073
|
65424
|
Відповідно до оцінки Всесвітньої продовольчої організації ООН (ФАО) у 2009 порівняно з попереднім роком зростання світового виробництва м'яса всіх видів складе 1%. При цьому споживання м'яса зросте майже на 1,1%. У структурі виробництва м'яса найбільшу частку становитиме свинина – 36%, частка яловичини та м'яса птиці складе відповідно 23,3% та 33,7%. Середньосвітове споживання м'яса населенням у 2008 році очікується на рівні 41,6 кг, в тому числі розвинені країни споживатимуть 82,3 кг, країни, що розвиваються – 30,6 кг на особу.
|